Fra INPAS til Genua

INPAS har været på markedet for forsikrings-IT i knap ti år. Nu har Gensam købt platformen og kalder den Genua.
Odmar Kristian Thomsen
Lead Architect, Gensam
_DSF9005-Enhanced-NR-Edit-Edit
24. oktober 2024

Af Odmar Kristian Thomsen, Lead Architect, Gensam

INPAS bliver til Genua

I starten af 2024 solgte jeg min virksomhed iZURE Applications til Gensams ejere. Med mig tog jeg koden til INPAS – en kerneplatform for små og mellemstore forsikringsselskaber, som mange allerede kender og bruger.

Her hos Gensam har vi valgt at give INPAS et nyt navn og et helt nyt liv. Systemet hedder nu Genua, og vi har store ambitioner om, at de gensidige forsikringsselskaber i Danmark skal kunne bygge en solid fremtid og en rentabel drift på vores system.

Historien om INPAS/Genua er lang og kringlet – og i virkeligheden ikke så interessant. Det interessante er, hvad fremtiden byder på. Så her kommer lige et kvikt historisk overblik og så nogle visioner om, hvad vi kommer til at byde på fremover.

Digitalis og Edlund i en fjern fortid

Man kan ikke sige INPAS uden også at sige Edlund. Softwareudviklerne hos Edlund gjorde sig oprindeligt til eksperter i at udvikle standardiserede løsninger til de små og mellemstore danske forsikringsselskaber, og jeg var en af dem. Faktisk var jeg den kun sjette person, der blev ansat i Edlund, helt tilbage i 1995. Her udviklede vi et system til skadesforsikringer, Digitalis, som var bygget til Windows 3.11. Det lyder, som om det var i stenalderen, og det var det næsten også – set med moderne briller.

Derefter skabte vi en helt ny løsning, Skade.Net, som var bygget på .NET platformen fra Microsoft. Løsningen udviklede sig over en årrække og blev i 2009 lanceret som INPAS. INPAS var bygget på en filosofi om, at de små og mellemstore forsikringsselskabers behov bedst kunne løses af standardiserede løsninger – løsninger, der indeholdt de fleste forsikringsprodukter som færdigpakkede produkter. Det skulle være let for selskaberne selv at justere deres egne produkter, men skabelonerne skulle ligge klar til brug fra dag 1.

Langt de fleste andre IT-kernesystemer til forsikring kom ud af boksen i en meget mere nøgen form. Der skulle dyre konsulenttimer til i massevis, før selskabet kunne komme i drift med en løsning – og det ville vi væk fra. Og det kom vi. Vi ville ikke bare levere færdige klodser, for kompleksiteten i forsikringsprodukter er meget høj – men vi ville ramme den rigtige balance mellem et færdigt produkt og et skræddersyet produkt. Dét lykkedes.

I 2014 blev udviklingen af INPAS dog sat på hold. Edlund blev solgt og udviklingen blev ikke genoptaget.

"Der er intet, der er så godt som INPAS – det har kunderne selv sagt i årevis. Og nu gør vi det endnu bedre i Gensam-regi med vores allesammens Genua."
Odmar Kristian Thomsen
Lead Architect

En del af Gensam-familien

I 2022 købte jeg koden til INPAS og fortsatte som selvstændig efter den oprindelige model: Det skal være nemt, det skal være modulært, og det skal være standardiseret. Og så, i starten af 2024, blev koden og mit firma solgt til Gensams ejere, og blev en del af Gensam-familien. Jeg tog med, fordi jeg ved, at Genua – det gamle INPAS – har enormt potentiale for at gøre hverdagen og driften langt mere effektiv og rentabel for de små og mellemstore forsikringsselskaber. Det er en opgave, vi bedst løfter i flok – mine nye dygtige kolleger hos Gensam, jeg selv og ikke mindst de kompetente folk ude hos vores kunder, som kommer med masser af idéer, energi og viden. Det bliver stort!

Hvorfor Genua?

Så det, der hedder Genua nu, bygger altså på INPAS og har den samme grundlæggende filosofi bygget ind i sig. Men navneskiftet til Genua handler også om, at Genua er meget mere end det gamle INPAS. Den samlede pakke er blevet langt større, end den var. Genua er nu en del af et komplet økosystem, der også omfatter kunderettede moduler som Mine Sider og salgsrettede moduler til sagsbehandlere og forsikringsmæglere. Med fuld API-understøttelse og fuld modularitet har vi nu et system, der kan tilpasses det enkelte selskab behov – og de kan gøre det meste selv og kan vælge til og fra.

Event-dreven arkitektur og løs kobling

En af de nyere innovationer i Genua er overgangen mod Event-Driven Architecture (EDA).

EDA anvender en ‘publish-subscribe’ metode hvor sammenkoblede systemer både kan udgive beskeder til omverdenen, ligesom de også kan abonnere på beskeder. Fremover vil Genua derfor udgive beskeder, hver gang der registreres en hændelse i systemet, så øvrige systemer, der måtte abonnere på disse beskeder, får mulighed for at reagere.

Med en Event-Driven Architecture tilgang kan Genua forbindes til andre systemer med løs kobling. Dette gør det muligt at tilføje nye systemer og udskifte eksisterende uden at påvirke øvrige opkoblede systemer. Denne fleksibilitet giver høj skalerbarhed og driftssikkerhed, hvilket er afgørende for vores kunder.

Fremtid med tårnhøje ambitioner

Fremover vil fokus ligge på at udbygge EDA, så vi kan få Genua til arbejde sammen med de øvrige systemer i landskabet på en god måde. Det er en proces, som formentlig aldrig rigtig slutter, fordi systemet hele tiden vil udvikle sig og følge med tiden. Uden at brugerne mærker noget til det, andet end at det bare virker og altid er opdateret.
Derudover kommer vi også til at bruge alle de gode kræfter, der findes blandt vores kunder og vores egne specialister til hele tiden at sørge for, at vores kunder har det rette modulære, nemme, smidige kernesystem som den solide bund for deres daglige drift: Genua.

Der er intet, der er så godt som INPAS – det har kunderne selv sagt i årevis. Og nu gør vi det endnu bedre i Gensam-regi med vores allesammens Genua.  

Find mere viden