Af Berit Dohrmann Kuhr, CEO, Gensam
En af de megatrends, som de små og mellemstore selskaber herhjemme kommer til at forholde sig til i de kommende år, er Open Insurance. Her er, hvad vi tror, der kommer til at ske.
Open Insurance handler kort fortalt om datadeling og om at åbne op for, at en forsikringstager får masser af nye muligheder med selvbetjening og aktivt oplyste valg. Det gælder både private og erhvervsforsikringsområdet.
Vi kender det fra bankverdenen, hvor Open Banking allerede i mange år har været en realitet. I stedet for at et pengeinstitut holder på alle sine data for sig selv, er det nu helt normalt, at en privatkunde kan betjene sig selv på tværs af forskellige udbydere.
Det skyldes, at finansielle systemer nu er åbne via API til alle mulige andre systemer, også fra tredjepart. Hvis man f.eks. betaler for noget med MobilePay, er det bare et eksempel på Open Banking – MobilePay er en tredjeparts-applikation, der taler sammen med ens pengeinstitut og udveksler alle relevante oplysninger. Der foregår en hel masse automatiserede transaktioner, som kunden slet ikke bemærker – købet går igennem, pengene er sendt, alt er i orden. Andre tjenester som Klarna, PayPal og så videre er også eksempler på Open Banking, og det er både sikkert og nemt for forbrugeren.
Det har også åbnet for en hel masse nye forretningsmuligheder både for bankerne selv og for alle mulige udbydere.
Open Insurance sætter kunden i førersædet
Forbrugerne vil have selvbetjening og digitalisering. Men der er også stadig mange, der gerne vil have mulighed for at ringe og tale med et menneske, når der er sket noget alvorligt. I Gensam tror vi på hybride it-løsninger, der både rummer den analoge dialog og den selvbetjente dialog, så brugeren kan vælge den interaktionsform der passer dem bedst. Det er et forretningsmæssigt valg fra et selskabs side, om man vil tilbyde den personlige service, og særligt for de små og mellemstore selskaber vil det være et kundeønske en del år endnu.
Det er ikke noget nyt at samarbejde om dataudveksling, men Open Insurance gør det lettere, hurtigere og smartere. Med Open Insurance får forsikringstageren mulighed for at få opfyldt alle sine ønsker om forsikring – det bliver intuitivt og effektivt, og der vil helt sikkert komme en lang række produkter og ydelser til, som vi knap kan forestille os i dag.
Open Insurance kommer, og det kommer hurtigere end de fleste regner med. Og det bliver på sigt en parameter for overlevelse for alle forsikringsselskaber.
Et krav fra den bevidste forsikringskunde
De fleste almindelige privatkunder (og mange erhvervskunder også) opfatter forsikring som noget, der er vigtigt at have, men som man ikke rigtig tænker så meget over, når behovet for dækning ikke er der. Så hvorfor skulle kunderne ønske at betjene sig selv hele tiden?
Svaret er, at vi som forbrugere bliver langt mere bevidste om vores muligheder, når alting bliver digitaliseret. Tænk bare på, hvordan rigtig mange mennesker i dag følger med live i el-priserne og planlægger tøjvask og bilopladning efter den viden, de har adgang til, om prisernes daglige udvikling. Det gør, at man kan optimere hele tiden, spare penge og træffe fornuftige valg, også for miljøet.
Det samme er sket inden for bankverdenen, og det kommer til at ske for forsikring også.
Open Insurance har en hel masse fordele for selskaber, kunder, tredjepartsleverandører, og det åbner også døren for InsurTech-startups, der kan komme ind med deres innovative tanker og hjælpe os – og selskaberne – med at udvikle helt nye produkter.
Der vil altså blive skabt et helt nyt økosystem, hvor mange interessenter kommer til at spille sammen – digitalt og uden friktion.
Open Insurance er baseret på tillid
Et sådant samarbejde kræver tillid – både fra forsikringstageren til sine apps og udbydere, men også mellem alle spillere i økosystemet. Men eksemplet fra Open Banking er jo værd at se på. I dag er der stort set ingen private bankkunder, der ikke har tillid til services som PayPal, Klarna, Mobilepay og alle de andre betalings- og banksystemer, der er del af et kæmpestort, finansielt økosystem. Det samme vil ske i InsurTech – med garanti.
Så det er bare med at stige på vognen, inden den forlader perronen.
Et ægte økosystem kræver åbne systemer
Hvis et sådant økosystem, der involverer kunde, selskab, reparatør, leverandør af produkter ydelser, eksterne datakilder, offentlige registrere m.m., skal fungere i praksis, kræver det, at selskaberne råder over åbne kernesystemer.
Det vil sige, at de skal være API-enabled og i stand til at kommunikere med kunden i et online kundeunivers, hvor kunden har kontrollen.
Det er ofte en udfordring for ældre it-systemer og er en af hovedårsagerne til, at vi med tiden udfaser vores kerneløsning GS Pro og stopper udviklingen.
Vores Genua-platform er derimod 100 % beregnet til den nye, åbne virkelighed. Vores organisation er nu gearet til at udvikle kerneplatformen i takt med – og også foran – den teknologiske og samfundsmæssige udvikling. Og bag os står et ejerskab med investeringsvilje til at sikre, at de små og mellemstore danske forsikringsselskaber har de IT-systemer, der understøtter den nye virkelighed.
Opfordringen fra mig vil altid være: Omfavn det nye, se muligheder og tag førertrøjen på – I har nemlig os i ryggen.