Af Michael Gram og Kenni Sørensen, Gensam
For mange mindre forsikringsselskaber er der ingen tvivl om, at IT-udvikling skal outsources. Det er ganske enkelt et spørgsmål om ressourcer. Godt nok ser vi ind i en fremtid, hvor mange forsikringsprodukter fremover kan bygges og vedligeholdes af selskaberne selv i vores Genua-platform, men de fleste kommer nok aldrig til helt at slippe af med outsourcing.
For dem er der en klar fordel i at have sådan nogen som os med om bord, når der skal udvikles, fordi vi kender branchen, kender terminologien, forstår os på at udvikle forsikringsprodukter foruden alt det andet IT-mæssige, vi er eksperter i. Men hvad så med os – Gensam?
Vi ved, hvad vi gør
Vi har jo en stab af udviklere, der dagligt sidder og udvikler løs på Genua og de andre løsninger, vi tilbyder.
Skal vi ikke også overveje at outsource?
Vi mener nej. Og her er forklaringen – det handler om at skabe ægte værdi for vores kunder. Det tror vi ikke på, at vi kan med outsourcing, nearshoring eller offshoring.
Hos Gensam har vi valgt selv at have udvikling af kernesystemet in-house. Vi anvender gerne ekstern rådgivning til alt muligt og skalerer i øvrigt helt bevidst gennem partnerskaber, men vi prioriterer selv at kunne bygge og vedligeholde i kernesystemet Genua.
Umiddelbart kan man spare ved at lægge udvikling og vedligehold i udlandet, men det kan hurtigt vise sig reelt at blive dyrere.
F.eks. må man påregne et betydeligt overhead til koordination og ikke mindst til at forklare konteksten og alle de små finesser, regler, finurligheder, afhængigheder og så videre. Man kan ikke gå ud fra at en udenlandsk udvikler forstår en dansk kontekst, særligt på et så specifikt område som forsikrings-IT. Det hele skal forklares – og det tager tid.
Dertil kommer, at det er svært at gennemskue risici hos tredjeparter.
Danske udviklere til en dansk virkelighed
Forestil dig, at du sender F&Ps 150 siders kravspecifikation på forsikringsskifteløsningen til en udenlandsk udvikler.
Det kan næsten kun blive spændende – på den trælse og dyre måde.
Det er også derfor, at flere og flere virksomheder i den finansielle branche skruer ned for anvendelsen af udenlandske udviklere – det er ikke fordi nearshore-udviklere ikke er dygtige (for det er de) – det er simpelthen det, at der er for meget, der er lost in translation. Særligt når produktet er udpræget designet til en dansk virkelighed – som Genua er det.
Vores udviklere er en værdifuld del af alle teams og tager del i al opgaveløsning. Det betyder, at sparring mellem forretningsdesigner og udvikler hen over skrivebordet og direkte med kunden har enorm betydning for hastighed og kvalitet. Dialogen om løsningsdesign giver altid en bedre løsning end den oprindeligt tiltænkte. (Læs i øvrigt om vores udviklerteams her i Kennis blog)
Den gevinst får vi simpelthen ikke, hvis vi lægger udvikling og vedligehold hos en ekstern part. Og dermed vil vores kunder også gå glip af alt det vigtige: Time-to-market, forretningsforståelsen, den dybe viden om forsikringsprodukter, der er bygget ind i alt det, vi arbejder med.
Og så er der DORA
Så er der hele leverandørstyringen. Vi er et IT-hus, der alene leverer til små og mellemstore forsikringsselskaber i nært samarbejde med kunderne. Og alle vores kunder skal leve op til DORA.
Det betyder, at vi stiller meget skarpe krav til de risici, vi er villige til at løbe på at have underleverandører. En udenlandsk tredjepart, som kan skifte kommerciel strategi eller miste medarbejdere, uden at vi reelt vil kunne gøre noget – det er set før, og det kan være ødelæggende. Det må ikke ske – det skal være en garanti, vi kan give til vores kunder og til os selv.
Derfor har vi valgt at holde kerneudvikling og know-how i sikre rammer hos os selv.

Michael Gram er økonom og har mange års erfaring med IT-udvikling og ledelse, særligt inden for sundheds-IT hos bl.a. Omilon, KMD og Avaleo. Han har været chef for kunder og forretningsudvikling hos Gensam siden 2023.

Kenni Løvenholt Sørensen er Chief Technology Officer hos Gensam. Han er tidligere CTO hos IST Group, som er en af Skandinaviens største Edtech virksomheder, og tidligere chef for digitalisering og forretningsudvikling i Skanderborg Kommune. Han er HD i organisation og ledelse, har læst cooperate governance på Harvard University, Enterprise architecture på AU og er autodidakt softwareudvikler med mere end femten års erfaring.